Manuálterápiáról
(röviden)

 
 
 

Manuálterápia - Alternatív megoldás a mozgásszervi panaszokra

 
 

A manuálterápia alapvetőn a népi "csontkovácsolással" rokonítható gyógymód, ám jóval több is ezeknél. Ez a kézzel végzett gyógyítási forma megoldás lehet mindazok számára, akiknél visszatérő mellkasi, esetleg nyaki, háti vagy ágyéki gerinc fájdalom fordul elő és panaszaikat a fájdalomcsillapítók és a fizioterápiás kezelések csak átmenetileg képesek csökkenteni.

 

Budaörsön Dr. Bán Katalin magánrendelésén vehető igénybe a manuálterápiás ellátás. A doktornő reumatológus szakorvos is, így pontosan meg tudja mondani, mi a különbség a kétfajta gyógyítási módszer között.

 

- A klasszikus reumatológiába( egy szakorvosi szakma, amelybe) beletartozik a kopásos jellegű ízületi problémák, az ízületi gyulladások és a különböző betegségek során másodlagosan jelentkező ízületi betegségek gyógyítása. Ez elsősorban gyógyszereket, ,fizioterápiát. gyógytornát alkalmaz mondjuk egy ízületi blokk megoldására. Ezzel szemben a manuálterápia az okot közvetlenül szünteti meg.

 

A reumatológia vizsgálatok alkalmával az ágyéki és a háti szakasz, mozgását összességében figyeljük meg. A manuálterápia során egy csigolyának a mozgását külön vizsgáljuk. A manuálterápiának van egy diagnosztikai és egy terápiás része. A diagnosztikai rész az, amikor a mozgásszervek állapotát gyakorlatilag csigolyáról-csigolyára végignézzük, méghozzá olyan alaposan, hogy a vizsgálat után pontosan meg lehet mondani melyik csigolyának van ízületi blokkja. Az alapvető problémákat ugyanis ezek az ízületek közötti blokkok okozzák. Nagyon sok ember él úgy, hogy ilyen blokkja van, és igazából nincs is erős akut fájdalma, csak időként fáj a válla, a háta, vagy a nyaka. Éppen ezért nem is fordul a problémával orvoshoz, mivel ez a fájdalom csak hullámzóan jelentkezik nála.

 

A gerincnél lévő blokkokból viszont, főleg fiatal korban, kialakulhat egy gerincferdülés. Ez azért van, mert ha ferde helyzetben rögzül az egyik csigolya, akkor a többi próbál meg mozogni helyette, így pedig létrejön egy gerincgörbület, ami sajnos felnőtt korban rögzülhet is. Ezért fontos, hogy ezt a problémát minél korábban észrevegyük, mert a manuálterápiával ez a gerincferdülés helyrehozható.

 
 
 
 

Miben másabb ez a gyógymód, mint a hagyományos csontkovácsolás?

 
 
 

Leginkább abban, hogy ez egy orvosi szakma. Ha bejön a rendelőbe egy beteg, és elbeszélgetek vele, a panaszai alapján nekem gyanússá válhat, hogy akár daganatos elváltozás is állhat a problémái hátterében. Ilyenkor megfelelő képalkotó eljárásra küldöm: röntgenre, vagy CT-re, hogy kizárhassam ennek lehetőségét. A csontkovács nem rendelkezik diferenciál diagnosztikai szemlélettel és pl. a fenti esetben ellenjavalt a manuálterápia. A manuálterápia is alkalmazza az úgynevezett "roppantásos" technikákat, de nálunk ehhez nagyon pontos anatómiai és élettani ismeretek társulnak. Ezért több ez, mint egy egyszerű csontkovácsolás.

 
 
 
 

Milyen technikákat alkalmaznak a manuálterápiában?

 
 
 

A terápia alapvetõen kezelõfogásokkal történik. Mint már elõb említettem, vannak a "roppantásos", vagy más néven manipulációs technikák, és a nem roppantásos, azaz lágyrész technikák. Míg elõbbi módszer valóban rokonságba hozható a természetgyógyászati eljárásokkal, így a csontkovácsolással is, addig az utóbbi technikát kifejezetten orvosok fejlesztették ki. Ennél a technikánál azokat a fiziológiás izomreakciókat használjuk, amiket a gyógytornászok is elõszeretettel alkalmaznak. Például egy izom közvetlenül az összehúzódás után ellazul, és ebben az állapotban jobban kezelhetõ De ez csak a manuálterápia egy módszere a sok közül.

 
 
 
 

Mik a manuálterápia elõnyei?

 
 
 

A gyógytorna, a fizioterápia, vagy éppen a reumatológiai szakellátás keretei között szintén tudnak tenni azért, hogy oldódjanak az ízületi blokkok, mert ezek azért oldódnak, tehát nem egy visszafordíthatatlan folyamatról van szó. De nem mindegy hogy valaki eljár tíz kezelésre és nyolc injekcióra, és akkor szűrnek meg a problémái, vagy pedig egy-két manuálterápiás kezelés után ér véget a hosszú idő óta fennálló, fájdalommal teli időszak az életében. A manuálterápia tehát a gyógyítást illetőn alapvetőn egy másfajta szemléletet képvisel, és reumatológusként nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy elsajátíthattam a technikáját.

 
 
 
 

Kiknek javasolja a manuálterápiát? Azoknak, akik mozgásszegény életmódot
folytatnak, vagy akiknek van már valami kialakult problémája?
Esetleg megelőzésként is lehet használni?

 
 
 

Igen, megelőzésként is lehet használni, mert például ha valakinek időként fáj a háta az nem fog elrohanni orvoshoz, és nem fog tornázni sem, ez esetben pedig rögzülnek a problémái. Lesz egy rossz tartása, és lesz egy rosszul terhelt gerince. Nőknél az is előfordul, hogy csak a terhesség után jelentkeznek a komolyabb problémák, amikor már kialakultak az ízületi kopások. Tehát lehetne akár szűrésképpen végezni a fiatalok körében a manuálterápiát, de elsősorban azoknak javasolható, akiknek valamilyen mozgásszervi fájdalmuk, panaszuk van.

 
 
 
 

Manuálterápia, ha a reumatológus és a csontkovács sem tud segíteni

 
 
 
 
 
 

Mennyire elérhető ma Magyarországon a manuálterápiás kezelés?

 
 
 

Körülbelül tíz éve tanulják idehaza a szakmát a magyar orvosok, illetve gyógytornászok, és manapság szerencsére már egyre több manuálterapeuta van. Szakrendelően viszont ez mind a mai napig nem hozzáférhető kezelési forma, úgyhogy általában magánrendelések keretein belül lehet igénybe venni.

 
 
 
 

Ön mikor kezdett el vele foglalkozni?

 
 
 

2009-ben kezdtem manuálterápiával dolgozni és több mint 25 éve reumatológusként dolgozom. Korábban foglalkoztam akupunktúrával és lézerterápiával is. Azonban meg kell mondanom, hogy a manuálterápiát sokkal eredményesebbnek tartom ezekhez képest.

 
 
 
 

Akár egy reumatológia vizsgálathoz képest is?

 
 
 

Nem, azért van olyan terület, amiben a reumatológiai szakellátás jobb, hiszen például ennek keretein belül lokálisan tudnak az ízületekbe gyulladáscsökkentő anyagokat juttatni, ami sokszor elengedhetetlen. De mondjuk az ízületi blokkok oldásában a manuálterápia hatásosabb. Manapság amikor a gyerekek is szinte egész nap csak ülnek, akkor sajnos a mozgásszervi problémák egyre fiatalabb korosztálynál jelentkeznek.

 
 
 
 

Az orvosok szakrendeléseken javasolhatják a betegeknek ezt a terápiát?

 
 
 

Vannak olyan reumatológusok, akik ugyan nem foglalkoznak manuálterápiával, de tudnak az előnyeiről, arról, hogy milyen esetben hatásos ez a kezelés. Már előordult hogy egy orvos beleírta a TERÁPIÁS JAVASLATBA a manuálterápiát.

 
 
 
 

Milyen problémákra jelenthet megoldást a manuálterápia?

 
 
 

A GERINC KISIZŰETI BLOKK (VISSZATÉRÓ NYAKI, HÁTI ÁGYÉKI PANASZOK), STATIKAI HELYZETEK KORREKCIÓJA, IZOMRÖVIDÜLÉS, IZÜLETI BLOKK, NEM RÖGZÜLT GERINCFERDÜLÉS

 

Sokszor lehet például hallani, hogy valaki azt mondja, hogy egy bizonyos mozdulatnál szúr a mellkasa. A probléma hátterében gyakran egy csigolya-harántnyúlvány és borda közötti blokk áll. Az ilyen panaszokkal érkező betegeket az orvosok általában elküldik tüdőgyógyászhoz, kardiológushoz, pedig egy mozgásszervi megbetegedés van mögötte. Persze más elváltozás is meghúzódhat az ilyen jellegű panaszok mögött, de ha ez a fájdalom egyértelműn mozgásra fokozódik, és manuálterepiás vizsgálattal igazolódik akkor azt lehet mondani, hogy egy ízületi blokk áll a dolog hátterében, ami manuálterápiával teljesen megszüntethető Sajnos nagyon sokszor ezek a betegek megjárnak minden szakrendelést, és még mindig fájdalmaik vannak, egy idő után pedig beletörőnek, vagy rosszabb esetben szednek rá valamilyen gyógyszert, ami nem oldja meg a problémájukat, csak átmenetileg csökkenti a fájdalmukat.

 
 
 
 

Tehát akkor minden olyan embernek javasolt a manuálterápia
akinél nem találtak semmiféle szervi problémát, de
panaszai vannak, akár mozgásszervi, akár izomfájdalmak?

 
 
 

Igen. Fontos, hogy azoknál alkalmazható, akiknél nem találtak szervi elváltozást. Mert nagyon sok beteg jön hozzám például azzal, hogy fáj a nyaka, szédül, látászavar van. Ez lehet a nyaki artériák megtörésétől, amik a gerincoszlop blokkjának következtében alakulhatnak ki, de fontos, hogy kizárjunk minden lehetséges betegséget, hiszen az előbb felsorolt tünetek mögött sajnos bármi lehet, agyi keringési zavar, de akár tumor is. Ezeket ki kell zárni mielőtt hozzáfognánk a kezeléséhez. Megvizsgálni tehát mindenkit megvizsgálok, de ha bármi kétség merül fel bennem, akkor elküldöm a pácienst más vizsgálatokra is.

 
 
 
 

Miből áll egy ilyen kezelés? Ha eljönnek önhöz a páciensek mire számíthatnak?

 
 
 

Először jön a diagnosztika, azaz az előzetes vizsgálat. Majd ha megállapítottam, hogy pontosan hol van a probléma, akkor utána jöhetnek a speciális műfogások, amikkel visszaállítom az eredeti egyensúlyt. Ez azért nagyon fontos, mert a test izomzata olyan, mint egy láncrendszer. Ha valakinek van egy lúdtalpa, annak nem csak a lába fog fájni, mert megváltoztatja az egész gerinc statikáját, és ennek következtében az izomzat megfeszül, megrövidül. Éppen ezért lehet, hogy az illetőek mondjuk a nyaka fog fájni. Fontos tehát, hogyha bejön ide valaki, az ember végigvizsgálja tetőtől talpig, ez pedig egy időigényes dolog. Valószínűleg ezért nem is alkalmazzák igazán a szakrendelőben, mert amikor először jön a beteg az első vizsgálat körülbelül egy órát vesz igénybe. A későbbi kontrollok persze már rövidebb ideig tartanak, ám itt is ugyanolyan figyelemmel kell foglalkozni a beteggel, hiszen csak így lehet sikeres a gyógyítás.

 
 
 
 
Telefon:

+36 20 297 0222

 
E-mail:

dr.ban.katalin@gmail.com

 
Cím:

2040 Budaörs Szilva utca 11.

 
Rendelés:

A rendelő könnyen és gyorsan megközelíthető a következő városokból, Érd, Törökbálint, Diósd, Biatorbágy, Bicske, Budakeszi, Budaörs, Bp XI.ker, Herceghalom


Kedd: 15:00 - 19:00

Szerda: 15:00 - 19:00

Csütörtök: 15:00 - 19:00

Péntek: 15:00 - 19:00

Szombat: csak sürgõs esetekben!

Vasárnap: csak sürgõs esetekben!

 
 
 
 

Egyéb kérdéseivel, forduljon hozzánk bizalommal!

 
 
 
 

Betegtájékoztató | Manuálterápiáról (röviden) | Szolgáltatások és árak | Bejelentkezés

 

Minden jog fenntartva! © 2016 reumatologia24.hu